Η μπλε λιββελούλα – το νέο έμβλημα της Χώρας; το δικό μου σίγουρα!

Standard

Σήμερα η βόλτα στον Κεραμεικό ήταν μια πραγματική αποκάλυψη! Τόσα χρόνια παλιά και τόσο καιρό τώρα γύρω γύρω και ποτέ εντός! Περιήγηση στο χώμα, επιτέλους χώμα χωμάτινο γήινο και όχι αυτό το ψεύτικο στις γλάστρες.

Πεύκο στην είσοδο με δροσερό αεράκι να σφυρίζει αδιάφορα τις μιλιές των νεκρών αρχαίων Αθηναίων, επιτύμβιες πλάκες(σήματα), κούροι στο μουσείο,… Και εκκλησίες να φράζουν την πάλαι Ελευσίνια Οδό.

Και στη μέση ο βασιλιάς, ο υδάτινος ΗΡΙΔΑΝΟΣ.  Ο Γαλαξίας επί γης. Με νερό να ρέει από τότε…Το νερό παιδί μου μου’ λεγε ο μακαρίτης ο παππούς μου ο συνονόματος δεν ξεχνά τον δρόμο του. Χιλιετίες τώρα πάει και πάει και θα συνεχίζει. Εμείς θα φύγουμε και ο ΗΡΙΔΑΝΟΣ –> ΙΟΡΔΑΝΗΣ θα συνεχίζει.

«Ποταμοίς τοις αυτοίς εμβαίνομεν τε και ουκ εμβαίνομεν, ειμέν τε και ουκ είμεν». [στους ίδιους ποταμούς και μπαίνουμε και δεν μπαίνουμε και είμαστε και δεν είμαστε]. Ηράκλειτος, απόσπασμα 49α.

Οι ποταμοί είναι οι μεγάλες πορείες του γίγνεσθαι μέσα στη φύση (Χ.Α Λαμπρίδης)

«Το ουν τόξω όνομα βίος, έργον δε θάνατος».  Ηράκλειτος, απόσπασμα 48.

«Μάχεσθαι χρη τον δήμον υπέρ του νόμου ώκωσπερ τείχεος» Ηράκλειτος, απόσπασμα 44.

Οι πολίτες πρέπει να μάχωνται υπερ του Νόμου όπςω ακριβώς υπερασπίζονται τα τείχη.

Αυτές οι σκέψεις του αιρετικού [δεν τον άντεχαν στην Έφεσο] και μεγαλειώδους  Ηράκλειτου αλλά και του Σωκράτη που περπάτησε αυτά τα χώματα [δεν άντεχαν ούτε αυτόν στην Αθήνα]κατευοδώνοντας νεκρούς φίλους και συγγενείς, τριβέλιζαν το μυαλό μου, αναπνέοντας όμως πραγματικά ελεύθερος από την αφόρητη καθημερινότητα και του ζοφερού των ημερών.

Μισοστάσιμα, μισοκινούμενα νερά από τα βουνά της Αττικής γης διατρέχουν τον ιερό χώρο. Κι όμως, οι νεκροί μιλούσαν…κουβέντες έγιναν οι σκέψεις για τον Ηράκλειτο, συγκίνηση και αναστοχασμός γι΄αυτή την πόλη και αυτή την Χώρα. Την Πατρίδα ΜΑΣ. Ο χρόνος είχε σταματήσει.

Και τότε τις είδα. Ανεπαίσθητο πέταγμα, σχεδόν στατικό στην αρχή, κατόπιν αλλαγή πορείας και ζικ ζακ σαν fractal και γραμμές Lyapunov στον αττικό αέρα. Το φως! Τόσο φως που σε αφήνει άφωνο. Γλυκό, μυρωδάτο με πεύκο, παρά την Πειραιώς δίπλα.  Αθόρυβα, χαοτικά οι μπλε λιββελούλες χωμένες στα υδρόβια φυτά του Ηριδανού, ανέδυαν την ζωή στον έφηβο/γέροντα Ποταμό. Κοιτούσα και δεν χόρταινα το θέαμα. Αυτό είναι! σκέφτηκα. Είναι η Ελλάδα σαν ποτάμι και εμείς που γυροφέρνουμε στον ποταμό και στα υδρόβια σαν μπλε λιββελούλες. Αυτό θα είναι το έμβλημα μου εφεξής. Μέχρι η λιβελλούλα να φύγει απο τα μισοστάσιμα νερά του θρυλικού και αέναου και παλαιού των ημερών ποταμού και να γίνει αυτό που προορίζεται να γίνει. Τόσοι και τόσα πέρασαν από εδώ. Παρέα με τα ποτάμια μας και τις θάλασσες μας τα βουνά και την ανθρωπιά μας. Ο, τι και να γίνει. Εμείς ξέρουμε. Και ας φαίνεται το αντίθετο.  «Τα Τείχη και την Πόλιν».

Αναθηματικές πλάκες ηρώων πεσόντων στην μάχη, νέα αμούστακα παιδιά με τα παιχνίδια τους στους τάφους,  σκύφοι και λήκυθοι, μια άλλη ζωή με τέχνη ακόμη και στον τάφο. Τόση δύναμη, τόση ομορφιά ακόμη και στη θλίψη.

Βγαίνοντας, θυμήθηκα τον άλλο μεγάλο ρέκτη της ζωής και της Αθήνας. Τον Κωστή Παπαγιώργη με τους «Ζώντες και Τεθνώτες» του.  «Παντού νεκροί και πτώματα. Όλες τις ώρες και όλες τις μέρες. Βρέφη και διαλυμένα γερόντια, έφηβοι και ανέγγιχτες θυγατέρες πέφτουν ξέπνοοι σαν να κατρακυλούν αθόρυβα από τον ουρανό. Τους σηκώνουν άρον άρον και τους τραβούν στα νεκροτομεία, τους βάζουν στα άθλια συρτάρια του ψυκτικού νεκροθαλάμου, για να τους φυτέψουν την άλλη μέρα στη νεκρούπολη της ενορίας τους. Μελλοντικός νεκρός ο καθένας μας, κυκλοφορεί ανάμεσα σε τωρινούς και αβοήθητους νεκρούς». (Εκδόσεις Καστανιώτη).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s