Τέσσερα κρατίδια «υπό επιτήρηση» θέλει να θέσει η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση (Εφημ. Καθημερινή )

Standard

Τέσσερα κρατίδια «υπό επιτήρηση» θέλει να θέσει η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει τα τέσσερα κρατίδια που έχουν το υψηλότερο χρέος, περιλαμβανομένου του Βερολίνου, υπό στενή οικονομική επιτήρηση, αποκάλυψαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών την Παρασκευή.

Τα τέσσερα ομόσπονδα κρατίδια, τα οποία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον δανεισμό και τις ενισχύσεις από πλουσιότερες περιοχές της Γερμανίας, ενδέχεται να αναγκαστούν να μειώσουν σημαντικά τον προϋπολογισμό τους, με αξιωματούχους από άλλες περιοχές να ελέγχουν την πρόοδό τους, κατά το υπόδειγμα του ΔΝΤ και της παρακολούθησης των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο.

Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη γερμανική ιστορία που οποιοδήποτε από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια -που θεωρούν πολύτιμη την αυτονομία τους– τίθεται υπό ένα τέτοιο σχήμα επιτήρησης με 6μηνιαίους ελέγχους.

Το Συμβούλιο Σταθερότητας, σώμα που συνέπηξαν από κοινού η ομοσπονδιακή και οι κρατιδιακές κυβερνήσεις, συνέρχεται την Δευτέρα για να εξετάσει το θέμα της υπαγωγής σε επιτήρηση του Βερολίνου, της Βρέμης, του Σάαρλαντ και του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν.

Τα κρατίδια είχαν προειδοποιηθεί για το ενδεχόμενο αυτό τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς τα οικονομικά τους προβλήματα διογκώνονταν. Αντίθετα πάντως με την επιτήρηση του ΔΝΤ, το Συμβούλιο Σταθερότητας δεν προβλέπεται να επιβάλει ποινές για την μη συμμόρφωση με τις εντολές του.

Το σχέδιο ήλθε στην δημοσιότητα δύο ημέρες πριν τις τοπικές εκλογές στη Βρέμη, το μικρότερο κρατίδιο της ομόσπονδης Γερμανίας. Η κυβέρνηση της Βρέμης αντιμετωπίζει το υψηλότερο κατά κεφαλήν χρέος από κάθε άλλη, καθώς οφείλει στους πιστωτές της 27.300 ευρώ ανά κάτοικο.

Καθώς έχουν πληθυσμούς με χαμηλά εισοδήματα, τα κρατίδια δεν έχουν επαρκή φορολογικά έσοδα ούτε άλλους πόρους για να αυτοχρηματοδοτηθούν.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (21-5-2011)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s