Η Σεισάχθεια που δεν φάνηκε…

Standard

Όλα δείχνουν ότι έχουμε ένα ανήμπορο κράτος, ανίκανο να αντιδράσει στην λαίλαπα της κρίσης που δημιούργησαν οι άπληστοι. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια αποδόμησης (χωρίς όραμα ανασυγκρότησης) της ελληνικής διοίκησης, κοινωνίας και πολιτείας.  Η ίδια η κυβέρνηση, οι διοικητές, οι γραμματείς και οι λοιποί στο δρόμο για τους Εμαούς επιτυγχάνουν υψηλή βαθμολογία στην αναποτελεσματικότητα. Μαζί με αυτή καταρρακώνεται και η ποιότητα σε όλες τις εκφάνσεις του βίου, αλλά και  δημοκρατία. Γιατί οι τρεις αυτές έννοιες είναι πολύ στενά συνδεδεμένες.

Δεν τους ζητήθηκε να εφαρμόσουν την του Σόλωνος Σεισάχθεια (που να το σκεφτούν, εξάλλου) ούτε να σχεδιάσουν και να πραγματώσουν την Κλεισθένεια Μεταρρύθμιση (αρκεί ο τίτλος του ομώνυμου προγράμματος). Οι πολίτες θέλουν και πρέπει να δουν αποτελέσματα. Πως να προχωρήσουν θεσμικές αλλαγές στην διοίκηση και στην οικονομία όταν προσωπικές και συνολικά για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού εξετράφησαν και εκτρέφουν καθεστώς ανομίας και εκμετάλλευσης.

Ο Έλληνας εργάζεται και εργάζεται σκληρά. Στα θρανία, στο δρόμο, στο χωράφι, στο γραφείο, στο ξενοδοχείο. Πήραμε στραβό δρόμο και συνεχίζουμε ήδη σε στραβά παρακλάδια. Ασχολούμαστε με λάθος προβλήματα, χάνοντας την ουσία των πραγμάτων. Μηχανικά ακούμε και απορροφούμε τα τηλεσκουπίδια. Η πλύση εγκεφάλου απο το κατεστημένο δεδομένη και χωρίς προσχήματα πλέον.

Δεν θέλουν πολλά. ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

Ας αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό επίπεδο. Ας μιλήσουμε λίγο ουσιαστικά με το γείτονα για αρχή με την παρέα αργότερα, με την πόλη ή το χωριό μας τελικά. Οι λύσεις θα είναι τοπικές και αρκούντως καλές. Παγκόσμιες και μονοδιάστατες είναι μόνο στα χαρτιά.

Δεν θέλουμε τα πάντα. ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.

Όσο αγόμαστε και φερόμαστε ως χαμένα πρόβατα ελπίδα δεν θα υπάρξει. Η φωτιά με φωτιά σβήνεται….αν είναι και ελεγχόμενη -ακόμη καλύτερα-.

Αν μας έβλεπαν ο Σόλωνας, ο Κλεισθένης, ο Ραδάμανθυς θα έπαιρναν prozac.

2 responses »

  1. stiliano

    Απόψε παρακολούθησα την ομιλία του Howard Zinn στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Ο πολιτικός φιλόσοφος και ακτιβιστής αναφέρθηκε στο ότι δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις ούτε προβλέψεις. Αναλύοντας την κατάσταση αναφορικά με τη «Δημοκρατία» στην Αμερική κυρίως, αναφέρθηκε στο ότι πρέπει να αποδεσμευθεί το σύστημα και οι δυνατότητες του σε δρόμους που δεν γνωρίζουμε απο πριν που θα οδηγήσουν. Η μη προβλεψιμότητα που φοβίζει τους ανα τον κόσμο κρατούντες είναι πιθανότητα δημιουργίας νέων συνθηκών. Αναφέρθηκε στην πολιτική ανυπακοή ως γενεσιουργό αιτία των αλλαγών σε μια προσέγγιση διαφορετική απο την υπάρχουσα. Συμφωνώ σε γενικές γραμμές με τον Zinn και θεωρώ ότι πρέπει να αποδεσμεύσουμε το ούτως ή άλλως δυναμικό σύστημα (που ασκόπως το κλείνουν στην γυάλα) σε ένα νέο χώρο φάσεων όπου η αυξημένη πολυπλοκότητα εδώ και αλλού θα μπορέσει να παράγει πολλές ιδέες και λύσεις και που κάποιες θα διαφανούν ως βιώσιμες άλλες όχι. Μια απο αυτές είναι και ο «πειραματισμός¨με τα τοπικά νομίσματα μιας και η μοναδική προσήλωση στο μονοπωλιακό χρήμα σίγουρα δεν είναι λύση. Θα ήθελα την άποψή σου. Όπως και να έχει οφείλουμε να διασφαλίσουμε τα πολιτικά και τα οικονομικά δικαιώματα ενδυναμώνοντας τον πολίτη που δεν βρίσκεται στην ελίτ και που βάλλεται ποικιλοτρόπως.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s