Η αρπαγή του πλούτου

Standard

Βάλανε χέρι στα κεφάλαια του κόσμου (παίχτες με ελεύθερη βούληση) τώρα θα βάλουνε χέρι και στις καταθέσεις (παίχτες χωρίς επιλογή). Τόσα χρόνια οι ραντιέρηδες έκαναν party ανά τον πλανήτη, τώρα που έχουν χάσει το έδαφος και τον ουρανό ζητούν την κρατική στήριξη. Οι οικονομίες ποτέμκιν, βολβοί και φούσκες είναι πλέον ο κανόνας. Οι βαθυστόχαστες τεχνικές αναλύσεις, η εμβάθυνση στα θεμελιώδη μεγέθη, hedge funds,swaps και τα άλλα εξωτικά προϊόντα (τα εξωτικά μόνο ιλίγγους προκαλούν) κατέρρευσαν στο φτερούγισμα της πεταλούδας. Το χρηματοοικονομικό χάος σε όλο του το μεγαλείο.

Η αναδιανομή του πλούτου (αρπαγή) θα γίνει απο τα χρήματα των φορολογούμενων για να στηρίξει τις εταιρείες που αντιμετωπίζουν….προβληματάκια.

Η κρίση άρχισε μόλις τώρα. Μακάρι να μας λένε αλήθεια ότι η χώρα είναι θωρακισμένη για κάθε κίνδυνο. δεν το βλέπω όμως…ήδη άρχισαν να βγάζουν τα μάτια η μια τράπεζα στην άλλη. Ξέρετε…υπονοούμενα για τη ρευστότητα της μιας, διαδόσεις για τη φερεγγυότητα της άλλης κοκ.

Αν δεν σταματήσουν τα οικονομικά της απληστίας και ο καπιταλισμός στρόβιλος να κανοναρχούν τη ζωή των επενδυτών (άμεσα) και τη ζωή όλων μας (έμμεσα) και να αντικατασταθούν απο την ολιστική οικονομία (οικονομία ως όλον) που αναγνωρίζει την πλήρη αλληλεξάρτηση των πάντων, μην περιμένουμε βελτίωση. Μόνο πρόσκαιρη τοπική (συστημική) βελτίωση θα επιτυγχάνεται αλλά το όλον θα βρίσκεται σε αναταραχή.

Τόση αλαζονεία, τόση κομπορρημοσύνη που πήγε; Γιατί ο γιάπις αμοίβεται καλύτερα απο τον αγρότη και τον εργάτη, τον υπάλληλο και τη νοικοκυρά; Μα για να γεμίζει την τσέπη του ήδη λεφτά! Έχω περιέργεια αν οι εκπομπές Life style θα αντιληφθούν τίποτα απο τα τεκταινόμενα!

Σαν μειράκια οι aαπανταχού golden boys σε αλάνα παραστέκουν για κανένα ξεροκόμματο μερικών εκατομμυρίων €, $,  ¥ απο τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.

Αυτοί που φώναζαν ως τα χτες «Γκρεμίστε το κράτος, διώξτε τους τεμπέληδες, αποκρατικοποιήστε τα πάντα, ακόμη και το Σύμπαν, τώρα σαν μετανοούσες Μαγδαληνές ζητούν να ανοίξουν οι κρατικοί κορβανάδες για να αναζωογονήσουν την οικονομία. Τα κράτη συμμετέχουν στο παιχνίδι. Πιθανότατα και με στατιστική ακρίβεια, μιας και τα λάθη δεν οδηγούν σε μια χρηστή διαχείριση του επιτοκιακού χρήματος για μεγάλο χρονικό διάστημα θα υποπέσουμε ξανά σε λάθη. Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην βάση τους έχουν την απληστία και τη διεξαγωγή στην αρένα των πεπερασμένων παιγνίων. Η συνεργατικότητα απέχει μακράν, η φρόνηση μακρύτερα.

Οι κύριοι με τα κουστούμια και οι κυρίες με τα ταγέρ, όταν σπούδασαν με τα 7 μάστερ και τα 3 διδακτορικά, νόμιζαν ότι είναι οι κυρίαρχοι του σύμπαντος και ότι το παιχνίδι θα πληρώνει συνέχεια χωρίς χασούρα. Τα ζήσαμε και στο δικό μας το 1999. (Κανείς δεν τιμωρήθηκε). Τα ζούμε και τώρα (ούτε και τώρα θα γίνει κάτι).

Μα, μας λένε ότι για όλα ευθύνεται η προσφορά και η ζήτηση κεφαλαίων.

Τι λέτε πολύξευροι τώρα; Θα ξαναφορέσετε τη λιβρέα του αυτοεξευτελισμού και τη φενάκη της σοβαρότητας και επιστημονικής/επαγγελματικής παρουσίας σας και θα μας πείτε το παραμύθι; Όταν είστε off camera κάνετε καμιά γκριμάτσα «μα τι είναι αυτά που λέω ο μαλάκας;», έστω και για το άλλοθι ή συνεχίζετε απτόητοι την αποχαύνωση των μαζών;

Το σύστημα είναι θωρακισμένο! Πως; θεσμικά; Πραγματικά; Συστημικά; Ποιος δουλεύει ποιον;

Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι δεν πρέπει να πανικοβληθεί ο κόσμος, αλλά στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται. Μέσα στον πάνικο πάλι κάποιοι θα βγουν πολλαπλά κερδισμένοι.

Αν σταματούσαμε λιγάκι να ηρεμήσουμε, απαλλαγμένοι απο τα πολεμικά δελτία και τις ιαχές, αδιάφοροι για την πτώση του NASDAQ, του DOW, του ΝΙΚΚΕΙ και των αλλων …παιδιών τα πράγματα θα άλλαζαν.  Είναι απίστευτο πως οι ιστορίες κερδοσκοπικής τρέλλας καταλήγουν μετά το party σε πένθος τόσο βαθύ που πρέπει να κλαίει όλος ο πλανήτης μαζί τους. (Έτσι μας λένε να κάνουμε…).

Κύριοι, κλάψτε μόνοι σας και μην αγγίζετε τους κόπους των ανθρώπων.

Τυχαία προχθές είδα μια διαφήμιση της «Mars Bank».

Δύο πράσινα ανθρωπάκια βγαίναν ευτυχισμένα από μια μεγάλη κονσέρβα σε σχήμα Μπανάνας και έπιναν τοματοχυμό «φλίτς» κατευθυνόμενα στον ιπτάμενο δίσκο Νο 540009. Η συζήτηση είναι απίστευτη.

– Μα δε μου λες; Έμαθες τα νέα για τη subprime crisis σε αυτούς τους χαζογήινους; Χάνουν τα πάντα. Τώρα θα τους πάρουν και τις καταθέσεις. Εμείς που είμαστε αυτάρκεις και χρησιμοποιούμε αστερόσκονη για νόμισμα με μηδενικό επιτόκιο είμαστε ηλίθιοι;

– Τόση αυτοκαταστροφική μανία δεν συναντήσαμε πουθενά στο σύμπαν. Μόνο οι γήινοι τα καταφέρνουν έτσι. Πάμε για καφέ στην Times Square ή στην Κόκκινη Πλατεία να σπάσουμε πλάκα; Τη μεγαλύτερη θα τη σπάσουμε στην Πλατεία Συντάγματος. Αυτοί λένε ότι είναι θωρακισμένοι! Το λέιζερ το πήρες; Ένα καλό λέιζερ έχει απόδοση 600%. Αναδομεί την οικονομία σε δευτερόλεπτα. Δεν έχει παράπλευρες απώλειες, βρίσκει κέντρο, εξαϋλώνει τα πάντα απο χαρτιά μέχρι ακίνητα.

– Το πήρα! πάμε Σύνταγμα;

κλείσιμο διαφήμισης. «Mars Bank. Η τράπεζα σου!». Με καταθέσεις 2 κιλών αστρόσκονης δώρο ένα νεροπίστολο λέιζερ. Ούτε να σκοτωθείτε δεν ξέρετε. Αφήστε το σε μας!

2 responses »

 1. …ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΦΙΛΕ ΜΑΝΟΛΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΟΥ ΑΠΌ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ…ΘΑΡΡΩ ΠΩΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΕΦΙ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙ ΗΘΙΚΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ…Ο ΓΙΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΒΟΣ Ή ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΟΜΙΖΑΝ ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΝΕ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΥΝΘΗΚΗ (ΜΑΣ) ΠΟΥ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΣΥΝΤΡΙΒΟΝΤΑΣ ΚΥΡΙΩΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ…ΤΗΝ ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΗ ΧΥΔΑΙΑ «ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ»…ΤΟ ΦΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ…ΑΣ ΤΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤ΄ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΓΟΡΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΦΡΑΓΚΑ…ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΟΙΟΣ ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΜΠΟΥΜΠΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΠΕΡΑ ΑΠΌ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ…ΟΧΙ,ΔΕΝ ΜΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Η ΡΗΤΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ «ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΤΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΞΑΣΤΩ,ΑΛΛΙΩΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΤΕ!…» Ο.Σ. 7.10.08

 2. Οδυσσέα ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αν και ξέορυμε και οι δύο ότι σκοπός δεν είναι να ανταλάσσουμε μεταξύ μας φιλοφρονήσεις, αλλά να δούμε με ξεκάθαρη ματιά παρόλα τα σύννεφα που τεχνητά σκεπάζουν το βλέμμα μας το που πάμε και κυρίως το που κάποιοι θέλουν να μας πάνε. Οι εκλογές στην Αμερική είναι όντως ένα ορόσημο και πιστεύω ότι αμέσως μετά θα δούμε περρισότερα.
  Μπορούμε και πρέπει να δούμε αλλιώς τη ζωή μας, ελαχιστοποιώντας ή αχρηστεύοντας τις δυνάμεις εκείνες που επιθυμούν τη χειραγώγηση μυαλού και ψυχής (ο καλύτερος τρόπος ως γνωστόν είναι η καθυπόταξη της «τσέπης»). Ας απαντήσουμε στα θηρία του χαλασμού και στις σειρήνες της απληστίας με τρόπους και μεθόδους συλλογικής δράσης και εμπιστοσύνης στον διπλανό μας. Δεν νομίζω ότι είναι ουτοπία η γειτονιά ή η εκκλησία του Δήμου. Η συνθετότητα των κοινωνιών μας απαιτεί συναλληλία και αλληλοπεριχώρηση του φαντασιακού με το πραγματικό.
  Τεράστιες δυνάμεις συσσωρευμένες ολόγυρα αναζητούν διέξοδο στα αδιέξοδα.
  Είμαστε στη χύτρα σε μεγάλη θερμοκρασία και η βαλβίδα σφαλείας είναι κλειστή.Νομίζουν ότι μπορούν να την ανοιγοκλείνουν όπως νομίζουν αυτοί.
  O Buffet καγχάζει λέγοντας κυνικά ότι ο πόλεμος φτωχών-πλουσίων θα λήξει υπέρ των δεύτερων….

  «Εκρηκτικές θρυαλίδες,
  κλαίουσες,
  γονυπετείς,
  ακονίζουν το μαχαίρι
  για το σπλαχνικό του βασιλιά χέρι»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s