25η Μαρτίου 2008

Standard

Ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί σε όλη τη χώρα για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και για την 186η επέτειο της παλιγγενεσίας του έθνους. Ας αναλογιστούν όλοι οι μεγαλοσχήμονες εντός και εκτός πως μια χούφτα ραγιάδων μεταμορφώθηκαν σε μαχητές της ελευθερίας ανοίγοντας το δρόμο για τα λοιπά εθνικοαπελευθερωτικά μέτωπα ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

cretanflag.jpg

Η παλιγγενεσία εορτάστηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας με τον παρακάτω τρόπο:

Στην Ιεράπετρα το βράδυ της 25ης Μαρτίου έγιναν συμπλοκές στην πλατεία και στους πέριξ κεντρικούς δρόμους της πόλης αρχικά μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών (νεαρών σε ηλικία). Κατόπιν επικράτησε αναβρασμός με την Ασφάλεια να επεμβαίνει για να αποκαταστήσει την τάξη.
Πάντως είναι η δεύτερη φορά εντός μερικών ημερών (η προηγούμενη το βράδυ της Αποκριάς) που νεαροί λύνουν τις διαφορές τους στο κέντρο της πόλης με ξυλοδαρμό.

Νομίζω – αν και το απεύχομαι – ότι περιστατικά αυτού του είδους θα συνεχιστούν, μιας οι θερμόαιμοι έχουν την τάση να τα σπάνε ημέρες που η κατανάλωση αλκοόλ είναι αυξημένη. (Γιατί ενώ απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ κάτω των 18 ετών, πολλοί νέοι είναι «ανεβασμένοι»;).

streetviolence.jpg

2 responses »

  1. Πραγματικά το φαινόμενο έξαρσης φαινομένων τέτοιου είδους προκαλεί σκέψεις, αλλά αυτό το θέμα απαιτεί μεγάλη συζήτηση. Όμως, θα ήθελα να αναφερθώ στο γεγονός ότι μετά τη λήξη της παρελάσεως της 25ης Μαρτίου στην πλατεία Ελευθερίας της Ιεράπετρας δηλώσεις -για το νόημα της διπλής εορτής-στο Λασιθιώτικο τηλεοπτικό κανάλι, έκαναν όχι ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, οι Αντιδήμαρχοι, ο Αντινομάρχης, ο Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας και δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος, απ’ ότι μαθαίνουμε αρέσκεται να παρουσιάζεται σε εορτές και επετείους ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης.
    Ασφαλώς και το Λασιθιώτικο κανάλι είναι ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός και μπορεί να δείχνει ότι θέλει. Όμως τέτοιες ημέρες όπως η σημερινή αν μη τι άλλο οφείλει να τηρεί τον τύπο και το πρωτόκολλο (και πριν από όλα την ουσία). Αν δεν μιλήσει ο Πρώτος Δημότης του Δήμου, -εκτός του Εκπροσώπου της τοπικής Εκκλησίας που μίλησε-, εκπροσωπώντας το σύνολο των δημοτών της Ιεράπετρας τότε ποιοι πρέπει να ομιλούν;
    Μάλλον κανείς δεν ήθελε να κάνει δηλώσεις και ο μόνος που βρέθηκε μπροστά στην κάμερα ήταν ο διοικητής και δημοτικός σύμβουλος.

  2. Δυστυχώς pitnie δεν είναι ούτε η δεύτερη φορά που γίνεται ξυλοδαρμός το βράδυ. Το αλκοόλ φέρνει νεύρα. Απο το 1992 που βγαίνω νύχτα στην Ιεράπετρα γίνεται αυτό το πράγμα και συνήθως η αφορμή δίνεται από κάποιον ασήμαντο λόγο. (Με στραβοκοίταξες, κοίταξες την κοπέλα μου και άλλες τέτοιες «αντρικές» παρεξηγήσεις) Δυστυχώς για μένα , ευτυχώς για άλλους η είσοδος στους αλλοδαπούς της πόλης μας απαγορεύεται σε πολλά μπαρ με το δικαιολογητικό οτι είναι απλώς ξένοι-βάρβαροι-απολίτιστοι. Μήπως και αυτή η απαγόρευση όπως και ο γενικοτερος κοινωνικός αποκλεισμός που βιώνουν καθημερινά οι συμπολίτες μας εχει πυροδοτήσει τέτοιες συμπεριφορές? λέω εγώ τώρα. Να χέσω τον πολιτισμό μας αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s