Παγκόσμια Οικονομική Ύφεση- Keynes εν όψει

Standard

Η παγκόσμια οικονομική ύφεση είναι πλέον γεγονός. Οι οικονομικοί δείκτες της πραγματικής και της χρηματοοικονομικής οικονομίας είναι σε κάμψη και «διόρθωση» αντίστοιχα. Απο τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη και τις άλλες αναπτυγμένες οικονομίες οι εξελίξεις έχουν ξεπεράσει το κατώφλι της ανησυχίας. Στην Καθημερινή της Κυριακής (φύλλο 16ης Μαρτίου) υπάρχει άρθρο για το μήπως πρέπει να «ξεθάψουμε» τον Keynes ξανά και να ακούσουμε τις συμβουλές του. Ο Keynes έσωσε τον καπιταλισμό τον 20ο αιώνα. Άραγε θα τον σώσει και τον 21ο;

keynes.jpg

Πάντως, οι μεγαλοσχήμονες οικονομολόγοι, πολιτικοί και τα παπαγαλάκια τους ανά τον πλανήτη, συνειδητοποιούν ότι ο καπιταλισμός στρόβιλος που επέβαλαν στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, μολονότι τους απέφεραν αμύθητα κέρδη και δόξα, με το να διαλύουν τις παραγωγικές και κοινωνικές δομές για χάρη ενός αόρατου χεριού (του δικού τους χεριού), μετά από τόση χειραγώγηση και κερδοσκοπικές σπέκουλες, είτε σιωπούν, είτε διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους. Πάντως, ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας απέδωσε ότι ήταν να αποδώσει, εκτός και αν διαφανούν νέες εστίες πολέμου (βλέπε Βενεζουέλα, Ισημερινός ή όπου αλλού εμφανιστεί αφορμή).

Εμείς έχουμε σκεφθεί (όχι διασφαλίσει) ότι έχουμε τα μέσα για τη θεραπεία της κρίσης που έρχεται; Για την πρόληψη ούτε λόγος κατά την ταπεινή μου γνώμη.

Η ώρα των τοπικών νομισμάτων και των τοπικών λύσεων (σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών) δεν αργεί.

Διαβάστε τη Γενική Θεωρία της Απασχόλησης του Τόκου και του Χρήματος, (1936) και τις Οικονομικές Συνέπειες της Ειρήνης (1919). (Αγγλικό κείμενο)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s